Etelä-Pohjanmaan alueella toimiva pelastuskoiraryhmä on aloittanut toimintansa vuonna 1995, toimien ensin Lapuan ja Seinäjoen ryhminä. Sittemmin voimavarat yhdistettiin ja ryhmä alkoi käyttämään nimeä Pelastuskoirat Etelä-Pohjanmaa. 


Ryhmä kouluttaa kadonneiden henkilöiden etsintään erikoistuneita koiria ja niiden ohjaajia. Hälytysryhmä toimii yhtenä osana Vapaaehtoista pelastuspalvelua (Vapepa), jonka riveissä viranomaistarkastuksen suorittaneet koirakot osallistuvat kadonneiden henkilöiden etsintään poliisin pyytäessä.


Etelä-Pohjanmaan pelastuskoirissa toimii tällä hetkellä kaksi treeniryhmää, joista molemmat harjoittelevat maastoetsintöihin ja toinen myös pelastustoimen alaiseen toimintaan. Ryhmien tavoitteena on VIRTA-tarkastettujen pelastuskoirien kouluttaminen. Etelä-Pohjanmaan pelastuskoiraryhmäläiset kouluttavat koiriaan Suomen Palveluskoiraliiton sääntöjen mukaisesti (koulutuskorikaavio). Ryhmillä ei ole kouluttajaa, vaan kaikki suunnittelevat oman treeninsä itse, toki muilta saa apua :).

Ryhmät treenaavat läpi vuoden vähintään kerran viikossa pääasiassa Seinäjoen ja Lapuan alueella ja lisäksi järjestetään aktiivisesti isompia etsintäharjoituksia, koulutuksia sekä kokeita. Pelastuskoiratoiminta vaatii sekä koiralta että omistajalta maastokelpoisuutta. Lisäksi ohjaajan on osattava mm. ensiaputaidot ja suunnistaa. Koiran tulee olla rohkea, palkattavissa jollakin tavalla, rakenteeltaan terve, tunnistusmerkitty ja sen tulee olla hallinnassa sekä tulla toimeen vieraiden ihmisten kanssa.


Mukaan toimintaan?


Uudet harrastajat voivat pyrkiä mukaan Etelä-Pohjanmaan pelastuskoirien toimintaan pelastuskoira-infon ja tutustumisjakson kautta. Infoa ja tutustumisjaksoa ei todennäköisesti järjestetä joka vuosi. Tutustumisjakson jälkeen katsotaan jaetaanko uudet harrastajat nykyisiin ryhmiin vai perustetaanko heille oma ryhmä. Tutustumisjakson tavoitteena on seurata uusien harrastajien osallistumisaktiivisuutta sekä opetella suunnittelemaan itse oman koiran treenit. Uusilta harrastajilta odotetaan aktiivista osallistumista harjoituksiin ja kokeiden järjestämiseen eikä tutustumisjaksolle osallistuminen tarkoita automaattisesti ryhmään pääsyä, jos koiran tai ohjaajan ei katsota siihen soveltuvan. Hälytysvalmiin pelastuskoiran koulutus kestää useamman vuoden ja vaatii kaikkien ryhmänjäsenten sitoutumista. Treenien pituus riippuu mm. osallistujien määrästä, mutta niissä vierähtää helposti 2-4 tuntia. Pelastustoimen tehtäviin tähtäävään PETO-ryhmään voi hakea erikseen järjestettävän miljööbaanan kautta. Pelastuskoiraharrastusta voidaan sanoa elämäntavaksi, joka vaatii aikaa ja etusijaa muihin harrastuksiin nähden.Seuraava pelastuskoirainfo järjestetään 14.3.2024 ja sitä seuraava tutustumisjakso kesällä 2024. Infosta tiedotetaan lisää nettisivuilla, LKH:n facebook -sivulla ja instagramissa (@pelastuskoirat_etelapohjanmaa). 
Toiminnasta kiinnostunut! Täytäthän oheisen lomakkeen, jos haluat mukaan toimintaan:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdJ4m2L_TpU0HNy_0dNxqPw0Xr75XFqNAOpKokBKqS4SlVing/viewform?usp=sf_linkLisätietoa:

Suomen palveluskoiraliitto

Vapaaehtoinen pelastuspalveluJos jäi kysyttävää ryhmään liittymisestä: 

Kaisa Kant 

Kaisa.kant@gmail.com


Laura Salo (erityisesti PETO- ja rauniotoiminta)

laurasalo14@gmail.com


Visitor Fifty-Sixty ja Haus Zimmermann Ghia paikallaolotreeneissä. Kuva Pasi Ahola

Etelä-Pohjanmaan pelastuskoirien leiri 2022. Kuva Jenna Astikainen

VIRTAtestin loppupuhuttelu

VIRTAtestin loppupuhuttelu

Suomen palveluskoiraliiton kouluttamia ryhmänjohtajia alueella ovat:


Liisukka Kattelus, Lapua 040-5252015 liisukka.kattelus@gmail.com

Raija Tuomisto, Lapua 050-3091121 raija.tuomisto@jippii.fi

Sirpa Ahola, Lapua 0400-761517 sirpa.ahola@pp.fimnet.fi

Liisa Nirha, Lapua 0500-664552 liisa@nirha.fi

Päivitetty 1/2024